Nu stundar årets höjdpunkt för oss alla i förlagsvärlden – men i år är inget sig likt.
Bokmässan i Göteborg 2020 blir ingen fysisk tillställning med mingel och författarspaningar, utan en digital mässa där vi istället får ta del av en mängd seminarier och monterevenemang helt gratis via webben. Klicka dig in på mässans hemsida och delta via Bokmässan Play.
Mässan består av två delar: Bildningshubben den 24–25 september och Litteraturfestivalen den 26–27:e. Programmet streamas via flera mediehus och dagstidningar. Livesändningen startar på hemsidan den 24 september kl 08.45.
Förlagsklubben syd vill tipsa om några programpunkter som kan vara extra intressanta:
- Ljudboken i framtiden, fredag 25/9 kl 12.00–12.40, Digital kultur
Utvecklingen av internet och streamingtjänsterna har revolutionerat ljudboksmarknaden. Allra tydligast är det själva distributionen av ljudböcker som påverkats. Men hur har teknikutvecklingen påverkat själva ”läs”-upplevelsen och hur tror vi den kommer fortsätta göra det i framtiden? Kan nya teknikvinningar inom områden som röststyrning och textanalys hjälpa till att bygga funktioner som ökar läsförståelsen? Kommer syntetiska röster göra alla ljudboksinläsare arbetslösa? Kommer vi rentav lyssna på hela böcker skrivna av AI-författare?
Medverkande: Mikael Holmquist, Storytel; Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet; Julia Pennlert, Bibliotekshögskolan i Borås. Programledare: Patrik Lundberg
- Översättning: representation och identitet, lördag 26/9 kl 13.00–13.45, Författarförbundets program
Vilka utmaningar innebär det för en översättare att återge erfarenheter som hen inte själv har? Vad händer när översättare som rasifieras som vita översätter böcker som tematiserar erfarenheter av exempelvis antisvart rasism? Här möts Jennifer Hayashida, Niclas Hval och Mara Lee, alla aktiva både som översättare och inom akademin, för ett samtal om vilken roll makt, identitet och representation spelar i översättandets individuella och strukturella förutsättningar.
Medverkande: Niclas Hval, Jennifer Hayashida, Mara Lee
- Illustratören i centrum, lördag 26/9 kl 15.30–16.00, Litteraturfestivalen
Hur hittar en illustratör sin stil? Varifrån kommer inspirationen? Och vilken roll spelar illustrationer för att främja barns inlärningsförmåga?
Medverkande: Illustratörerna Emma Virke, Helena Willis och Johan Egerkrans samtalar om skapande, sina olika bildvärldar och bildberättandets betydelse i litteraturen. Programledare: Tara Moshizi, journalist
- Från bok till onlinekurs, söndag 27/9 kl 12.00–12.40, Digital kultur
Faktaboken får allt kortare bäst-före-datum och få författare lyckas leva på sin bok. Men den som adderar en onlinekurs till sin bok kan öka värdet på sin expertis – och få fler sätt att hjälpa sina kunder på. Samtalet handlar om hur du undviker att bygga en ”bok på burk”, hur du kan skapa flera onlinekurser – på en och samma bok – och hur du kan boosta din verksamhet med en egen onlinekurs. Ella Hellgren på Course it matters var först i Sverige med att hjälpa kunskapsföretagare online och är en av Sveriges mest erfarna e-pedagoger. Hon har hjälp ett hundratal experter att förpacka sin kunskap till webben.
Medverkande: Ella Hellgren, Camilla Ihse, Josefin Lassbo
- Att debutera 2020, söndag 27/9 kl 17.30–18.10, Litteraturfestivalen, Borås Tidning
Runt etthundra författare debuterar skönlitterärt på svenska, varje år. Hur ser villkoren ut, vad kan de nya författarna hoppas på och vad fruktar de? Och dessutom: varför har kvinnorna tagit över i det unga författarsverige?
Medverkande: Donia Saleh, Valerie Kyeyune Backström och Johan Espersson.
Moderator: Lena Kvist, kulturchef Borås Tidning.
Botanisera vidare och hitta dina egna favoriter på https://bokmassan.se/
Ha en trevlig Bokmässehelg!
/Styrelsen, Förlagsklubben syd